Vad kostar en app?

En av de vanligaste frågorna vi som apputvecklare får är ”Vad kostar en app”. För oss i branschen kan det kännas som en ”Hur långt är ett snöre”-fråga och det gäller att snabbt bilda sig en uppfattning om vad kunden önskar få utvecklat och utgå från det.

Priset på en applikation kan bero på ett flertal olika faktorer, exempelvis:

 • Omfång
  Hur ”stor” är appen? Ska den bara kunna göra en specifik sak, eller är det en större, mer avancerad app med en mängd olika funktioner och delar.
 • Funktionalitet
  Beroende på vad appen ska kunna göra kan priset hoppa både högt och lågt. Viss funktionalitet kan finnas färdigutvecklad, medans vissa saker kan kräva nyutveckling. Ska appen kommunicera med något webbsystem, finns webbsystemet redan eller ska det också utvecklas?
 • Plattform
  Är det en app för iOS eller Android (eller kanske båda?), är det en native eller webb?
 • Design
  Alla vet att design kostar, och samma gäller för appar. Det handlar egentligen om att så fort en applikation inte ska ha ett standard-utseende så läggs mer ansvar på apputvecklaren att utveckla egendesignade element.
 • Innehåll
  Allt innehåll som ska finnas i applikationen måste finnas (och om inte så måste det skapas) och sedan läggas in i applikationen på ett eller annat sätt.

I kontakt med våra kunder brukar vi på utgå från följande tabell för att snabbt ge kunden en uppfattning om prisnivån.

Kategori / typ Pris
1) Standard-app eller prototyp

En enklare app med litet omfång och få funktioner. Det här ”paketet” är vanligt i en förstudie där en prototyp ska tas fram eller för en första version av appen för att känna av marknaden och potentialen.

De vanligaste projekten vi har haft inom denna kategori är prototyper och förstudier där applikationen sedan har legat som grund för vidareutveckling till kategori två eller tre.

40 – 60 000:-*
2) App med viss nyutveckling och design

Den här kategorin innehåller ofta lite kommunikation med externa tjänster och databaser, samt vissa egendesignade element.

60 – 100 000:-*
3) App med större omfång, design och nyutveckling

Den här kategorin hamnar de flesta lite större apparna under. Ofta är det appar med många funktioner, kommunikation med externa databaser och funktionalitet som inte är standard.

Exempel på applikationer inom denna katergori är Auctionet och Mynt där väldigt få element är standard, där kommunikation med externa databaser sker och där det är en hög grad av nyutveckling som krävs för kommunikation med en extern enhet.

100 – 500 000:-*
* Priserna är enbart generella uppskattningar

Som ni ser så ligger priset på en app på allt från 25 000 kr och uppåt. Som ni förstår från listan så är det svårt att ge ett generellt pris för en app då det kan finnas så många olika delar som påverkar. Det man inte får glömma när det gäller priset är vilken nivå av kvalité och standard som levereras. Vi på Apping AB är oerhört nogranna med att alltid leverera lösningar som både ser bra ut och fungerar riktigt bra. Vi siktar helt enkelt på kvalité och på att ständigt göra våra kunder nöjda med att ha anlitat oss.

Har du eller ditt företag en appidé ni vill förverkliga?

Vill du förverkliga en idé är det oss du ska vända dig till. Vi ger kostnadsfria offerter inför alla våra projekt och utvecklar för såväl iOS som Android. Tveka inte, kontakta oss.